Portal Electric - Forum
Electricieni :: Firme electrice ::  Magazin electrice :: Anunturi ::  Stiri ::  Top site uri electrice
Download ::  Forum electric :: Revista InfoElectrica ::  Reclama pe site :: Licitatii  :: Chat
Prima pagina ::  Legislatie :: Scheme electrice :: Referate ::Informatii utile :: Newsletter :: Adauga la favorite (Ctrl+D) :: Contact

 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Adevarat sau fals ?

 
Post new topic   Reply to topic    Portal Electric Forum Index -> Protectia muncii
View previous topic :: View next topic  
Author Message
pelinorius
Membru nou


Joined: 10 Nov 2007
Posts: 3
Location: Reghin

PostPosted: Fri Nov 23, 2007 11:06 am    Post subject: Adevarat sau fals ? Reply with quote

Direct la subiect:daca o persoana atinge partea aflata sub tensiune a unei instalatii si e atinsa (e in contact electric )de o alta persoana atunci prin cel din urma va circula un curent mai mare decit prin primul care atinge direct sursa (sa zicem 220v c. a.) ?
Circula prin tirg ideea ca daca mai multe persoane se tin de mina (primul atinge sursa iar ceilalti il tin de mina )atunci cel care va avea de suferit mai tare e ultimul ! Eu nu cred-cred ca prin primul va fi curentul cel mai mare-legea lui kirkoff care se refera la suma curentilor intr-un nod !
dar am multi colegi care ma contrazic (si chiar un fizician) .
Chiar cred ca ar fi utila o rubrica aici :"Adevarat sau fals" !
"Fiti pe faza dar cu picioarele pe pamint"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
too4c
Membru nou


Joined: 27 Mar 2007
Posts: 12
Location: Cluj-Napoca

PostPosted: Mon Nov 26, 2007 11:33 am    Post subject: daca o persoana atin Reply with quote

Direct la subiect:daca o persoana atinge partea aflata sub tensiune a unei instalatii si e atinsa (e in contact electric )de o alta persoana atunci prin cel din urma va circula un curent mai mare decit prin primul care atinge direct sursa (sa zicem 220v c. a.) ?[b:f7e2a18eb8]
R: Circula acelasi curent prin toate persoanele.[/b:f7e2a18eb8]
Circula prin tirg ideea ca daca mai multe persoane se tin de mina (primul atinge sursa iar ceilalti il tin de mina )atunci cel care va avea de suferit mai tare e ultimul !
[b:f7e2a18eb8]R: Corect deoarece el joaca rolul de scurtcircuitor si are cea mai mare cadere de tensiune.[/b:f7e2a18eb8]
Eu nu cred-cred ca prin primul va fi curentul cel mai mare-legea lui kirkoff care se refera la suma curentilor intr-un nod !
dar am multi colegi care ma contrazic (si chiar un fizician).
[b:f7e2a18eb8]R: Puneti gresit problema teoremei lui Kirkoff si asta deoarece trebuie luata in considerare si rezistenta electrica a fiecarei persoane - rezistenta de trecere de la o persoana la alta este mult mai mica decat rezistenta de la locul defectului. Considerati ca toate persoanele inlantuite "functioneaza" in mod similar cu un conductor electric, iar ultima persoara ca un scurtcircuitor.[/b:f7e2a18eb8]
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
fajk istvan
Moderator


Joined: 27 Mar 2007
Posts: 11
Location: Satu Mare

PostPosted: Thu Dec 06, 2007 1:58 pm    Post subject: Curentare in lant Reply with quote

O persoana are o rezistenta echivalenta de "n" ohmi, valoare ce depinde de parametri fiziologici ale fiecarei persoane in parte, totodata reprezinta si o componenta capacitiva de aprox. 10 nF. Normal ar fi ca prima persoana "de contact" sa aiba cea mai mare cadere de tensiune, luind in calcul si componenta capacitiva. Interesanta problema de folclor muncitoresc, ar merita adunate astfel de istorioare!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
alincar
Membru nou


Joined: 02 Dec 2007
Posts: 5
Location: Caransebes

PostPosted: Sun Feb 10, 2008 7:22 am    Post subject: Re: Curentare in lan Reply with quote

Cred ca este vorba de un mod prea simplist de abordare a problemei ... fiecare persoana din lant ( cu exceptia ultimei , desigur ) este izolata fata de sol ( de nulul retelei ) ? daca da atunci curentul este acelasi prin toate persoanele inlantuite ( mai multe rezistente inseriate ) ; daca nu sunt izolati fata de nul apare o schema echivalenta mai complicata , ceva de genul unui lant de conexiuni (pi) si curentul cel mai mare este prin prima persoana
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
Cromatic
Membru activ


Joined: 09 Dec 2008
Posts: 39
Location: Constanta

PostPosted: Wed Dec 10, 2008 12:42 am    Post subject: cand nulul de lucru Reply with quote

Ca sa nu mai deschid un alt topic, am urmatoarea nelamurire:pentru a alimenta un consumator monofazat dintr-un tablou care alimenteaza un consumator trifazat dar care nu este prevazut si cu nul de lucru,este corect sa se utilizeze una din faze iar ca neutru sa se foloseasca nulul de protectie, adica practic nulul se va lua de pe carcasa tabloului prevazut la randul sau cu centura de impamantare?Exista riscul de electrocutare la atingerea carcasei?
Legat de acest aspect un cunoscut de-al meu se plangea ca in momentul in care a avut nulul de lucru al instalatiei apartamentului in care locuieste intrerupt,si a folosit nulul de protectie, a inregistrat consumuri cu 50% mai mari ca in lunile precedente cand avea nulul de lucru bun.Care este explicatia?
Si ca o intrebare generala, este corect ca atunci cand nulul de lucru este intrerupt sa se foloseasca nulul de protectie? Ce efect produce aceasta asupra instalatiei?
Imi cer scuze daca am deranjat punand atatea intrebari,poate ca sunt banale dar nu am o imagine clara asupra fenomenului.
Back to top
View user's profile Send private message
alincar
Membru nou


Joined: 02 Dec 2007
Posts: 5
Location: Caransebes

PostPosted: Wed Dec 10, 2008 5:51 am    Post subject: Curentare in lant Reply with quote

ca sa revin la ce am spus mai devreme , am vazut chiar zilele trecute la TV emisiunea aceeea "Braniac" unde traznitii de acolo chiar asta experimentau ... un lant de 5 persoane care asezate in diferite combinatii ajungeau in contact cu o sursa de curent electric.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
Ovidiu's
Moderator


Joined: 23 Sep 2007
Posts: 98
Location: Arad

PostPosted: Wed Dec 10, 2008 8:15 am    Post subject: Re:Cromatic... nulul Reply with quote

1-In instalatiile energetice se foloseste 3P+PEN,deci nul comun cu inpamantarea .3p+N+PE dupa cum prevede si I7 se foloseste la ultimul tablou spre consumator .Daca ai inpamantare masurata sub 4 ohm(recomantat sub 1 ohm) poti folosi PEN la tabloul descris de tine.DAR..se pune problema intreruperii centurii(rugineste sudura in pamant intre platbanda si tarus.n variante)ai ramas cu faza pe carcasa,deci fa ceva separat de inpamantare,ca iesi mai ieftin decat sa pui un aparat care monitorizeaza nulul.
2-exclus consumul cu 50% mai mare din cauza folosirii inpamantarii pe post de nul.E comun in TGD,mai ales daca e bloc cumva,iar in contor nulul e folosit doar ca referinta pt partea de masura,doar faza trecand prin circuitul de masura(ia o schema de contor ca sa intelegi mai bine ,k e punte la nul intre intrare si iesire).Respectiva persoana o avut consum real cu 50% mai mare,nu "umflat" de contor.
3-Nu este corect sa folosesti PE pe post de N.
Daca ai circuit diferential general(BPM la bransamentcu diferential 0,3 A )iti lucreaza protectia
Daca nu ai diferential si legi intr-o doza PE cu N si se intrerupe PE in tablou de apartament ramai cu faza in circuitul PE,deci mai bine refaci nulul de lucru (N).In bransamentele monofazate se monteaza BPM-uri cu dispozitiv de monitorizare a nulului,si se trimite la consumator k inpamantare nulul de la stalp,care in cazul in care se intrerupe ,lucreaza protectia si declanseaza siguranta din BPM
PE-circuit de inpamantare
N- circuitul nulului de lucru
PEN-circuit combinat (lucru + protectie) Vezi i7
Cu respect...Ovi
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Cromatic
Membru activ


Joined: 09 Dec 2008
Posts: 39
Location: Constanta

PostPosted: Wed Dec 10, 2008 8:23 am    Post subject: in domeniul naval su Reply with quote

D-le Ovidius va multumesc foarte mult pentru lamuriri si sfaturi.Eu am profesat o perioada in domeniul naval iar acolo sunt alte reguli.
Cu stima.
Back to top
View user's profile Send private message
vasile.bulai
Membru nou


Joined: 10 Apr 2007
Posts: 14

PostPosted: Thu Dec 11, 2008 12:17 pm    Post subject: Daca nulul este intr Reply with quote

Daca nulul este intrerupt inainte de contor si folosesti nulul de protectie din circuitul interior al casei atunci ai o mare problema,deoarece vei fi considerat ca si consumator fraudulos de energie electrica acest lucru trebuie sa il anunnti imediat la operatorul de furnizare deoarece prin intreruperea nulului inainte de contor si folosirea nulului de protectie de dupa contor bobina de tensiune a contorului ramane nealimentata si contorul inregistreaza un consum foarte mic comparativ cu cel real(cel mult 50%) exista ceva real in ceea ce ai mentionat referitor la consum.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
vasile.bulai
Membru nou


Joined: 10 Apr 2007
Posts: 14

PostPosted: Thu Dec 11, 2008 12:32 pm    Post subject: rezistenta omului de Reply with quote

Exista ceva real in folclorul nostru cu privire la o persoana care se afla oarecum izolata fata de pamant ,in contact cu sursa de tensiune si este atinsa de o alta persoana aflata in contact cu pamantul .Ultima persoana va simti efectul de soc electric mai serios datorita caii de scurgere a curentului si a organelor pe care le traverseaza,(ex. mana stanga piciorul drept sau combinatii de acest fel,circuit in care intra si inima pe cand la cel care este izolat circuitul are alata rezistenta si cale de inchidere.Daca luam in calcul rezistenta omului de aproximativ 3000 ohmi la 220V si timpul de atingere este mai mare de 3s la 75mA omul intra in fibrilatie si moare.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Cromatic
Membru activ


Joined: 09 Dec 2008
Posts: 39
Location: Constanta

PostPosted: Thu Dec 11, 2008 6:07 pm    Post subject: statea efectiv pe ca Reply with quote

Dar in momentul in care eu sunt izolat perfect fata de Pamant deci nu are pe unde sa se inchida circuitul, in momentul atingerii unei faze exista riscul de electrocutare? Ma gandesc ca si corpul omenesc are un potential electric.....
Am vazut niste reportaje pe Discovery in care se arata cum se shimba izolatorii pe liniile de inalta tensiune iar cel care executa pperatiunea statea efectiv pe cablul de lucru iar linia era sub tensiune.Nu stiu ce sa zic...
Back to top
View user's profile Send private message
Ovidiu's
Moderator


Joined: 23 Sep 2007
Posts: 98
Location: Arad

PostPosted: Fri Dec 12, 2008 2:38 am    Post subject: Treaba cu ... faza Reply with quote

Si eu tin firul de faza in mana si nu simt nimic!!!Atata vreme cat am izolatie fata de pamant, perete etc si nu are prin ce sa se inchida circuitul.. Dar nu recomand nimanui experimetul,pt ca fiecare avem rezistenta pielii diferita,unii mai mare altiimai mica... Fiti pe faza.. sau pe nul k-i mai sigur Laughing
Cu respect ... Ovi
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
liviu2004
Membru activ


Joined: 18 Feb 2009
Posts: 45

PostPosted: Thu Feb 19, 2009 9:22 pm    Post subject: Re: in domeniul nava Reply with quote

[quote:a0ff4e0b1d="Cromatic"]D-le Ovidius va multumesc foarte mult pentru lamuriri si sfaturi.Eu am profesat o perioada in domeniul naval iar acolo sunt alte reguli.
Cu stima.[/quote:a0ff4e0b1d]

Ce reguli? Oare or fi fost reguli mai usoare?
Back to top
View user's profile Send private message
cosminprecup
Membru nou


Joined: 22 Apr 2009
Posts: 2

PostPosted: Mon Jun 01, 2009 3:36 pm    Post subject: Re: Daca nulul este Reply with quote

[quote:309116f396="vasile.bulai"]Daca nulul este intrerupt inainte de contor si folosesti nulul de protectie din circuitul interior al casei atunci ai o mare problema,deoarece vei fi considerat ca si consumator fraudulos de energie electrica acest lucru trebuie sa il anunnti imediat la operatorul de furnizare deoarece prin intreruperea nulului inainte de contor si folosirea nulului de protectie de dupa contor bobina de tensiune a contorului ramane nealimentata si contorul inregistreaza un consum foarte mic comparativ cu cel real(cel mult 50%) exista ceva real in ceea ce ai mentionat referitor la consum.[/quote:309116f396]

Buna.

Cu respect te anunt ca nu este asa. Daca nulul este intrerupt inainte de contor, dar daca nulul de protectie este suficient de bun ca sa nu ai cadere de tensiune la consumatori, nici contorul nu este afectat deoarece prin acesta curentul trece prin bobina de curent iar Nul are pe calea asa zis "inversa", adica de la nulul de protectie, ceea ce va determina discul sa se invarta, doar in situatia in care intrerupi nulul si inainte si dupa contor poti pacali contorul monofazat CM4, lucru care nu se aplica la contoarele electronice, acolo se poate discuta mai mult.
Cu alte cuvinte, nu iti recomand sa intrerupi nulul de la retea decat daca doresti sa iti distrugi aparatele din casa, deoarece in timpul verii cand solul se usuca nu vei mai avea un nul de prtectie suficient de bun ca sa pastrezi 220V la consumatori (decat daca faci irigatii permanent in zona in care ai tarusii de pamantare Smile ).

Dca nu ma crezi, desfa un contor si o sa vezi ca am dreptate, chiar iti recomand sa faci o proba daca te tine, cu un aparat de putere in mod rezistiv, care nu este afectat de caderea de tensiune (ex: calorifer electric 2500W) si fara nul de la retea aprope sigur vei avea o cadere de tensiune semnificativa.

Deci, referitor la faptul ca exista posibilitatea ca inregistrarea contorului sa fie mai mica, este exclus! Acesta ori indica corect, ori nu indica deloc (vezi mai sus), ori este blocat, etc.

Bafta!
Back to top
View user's profile Send private message
Cromatic
Membru activ


Joined: 09 Dec 2008
Posts: 39
Location: Constanta

PostPosted: Sun Dec 12, 2010 5:17 pm    Post subject: Re: in domeniul nava Reply with quote

[quote:fa55c9f483="liviu2004"][quote:fa55c9f483="Cromatic"]D-le Ovidius va multumesc foarte mult pentru lamuriri si sfaturi.Eu am profesat o perioada in domeniul naval iar acolo sunt alte reguli.
Cu stima.[/quote:fa55c9f483]

Ce reguli? Oare or fi fost reguli mai usoare?[/quote:fa55c9f483]

La nave nu se utilizeaza nul de lucru, acesta fiind izolat. Motivul este acela ca nu se poate lega la pamant neutrul transformatorului asa cum se prezinta la instalatiile terestre pentru a se obtine o tensine riguros constanta intre faza si nul. Nulul de protectie la nave il reprezinta masa vaporului iar tensiunea de faza se obtine pe oricare 2 faze prin transformator coborator.Deasemenea, multe normative care se alica la terestru nu se pot aplica in cazul navelor de suprafata.

PS. Ironia fina nu-si are rostul atunci cand nu se cunoaste situatia.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Portal Electric Forum Index -> Protectia muncii All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Pagina de start ::  Pentru webmasteri ::  Link exchange ::  Baner exchange ::  Votul tau conteaza ::  Concurs ::  Recomanda unui prieten ::  Cursuri electricieni ::  Relaxare
© www.PortalElectric.Ro. Toate drepturile rezervate.  Design by EA
TopSite.1or1.Info - Mai mult decat un top - Monitor de trafic pentru site ul tau! top site uri
 by 1or1.info